KLÍMASZERELÉS

MELEGE VAN?

MI TUDJUK A MEGOLDÁST!

VÁSÁROLJON

KLÍMABERENDEZÉST!

Klímaszerelésről információk...

Hívjon minket!

06-20-986-9195

06-22-500-780

Párátlanítók

Nedvesek a helyiségek?

Penészesedik a lakás?

tovább...

A megoldás: párátlanító

info@airconenergy.hu

Toshiba légkondi

Kiváló minőség kompromisszumok, engedmények nélkül. A TOSHIBA klímákra akár 10 év garancia..tovább

LG légkondi

Az LG név világszerte híres és elismert, az eladott mennyiségek tekintetében világelső.  tovább...

Cascade légkondi

 Cascade klíma okos választás

A Cascade klímaberendezéseket a Gree Electric Appliances Inc. a világ egyik legnagyobb klímagyártója állítja elő.....(részletek..)

 

KLÍMA KARBANTARTÁS

Klíma karbantartás
nettó 8 000 Ft

részletek...

Telefonszám:

+36204492178

NAPELEMEKRŐL...

VRF a klímatizálás csúcsa

Iparban használatos klímaberendezések és a VRF klímarendszer ismertetése

 

Az ipari klímák több csoportjával talákozunk a mindennapjaink során. Észre sem vesszük és behálózzák a mindennapjainkat, növelik a komfortunkat, legyen szó akár szórakozásról, munkáról vagy pihenésről. Az ipari klímák teszik lehetővé a nagy irodaházak, üzletek, mozik, szállodák, plázák megfelelő komfortszinten tartásást a nyári nagy melegekben. Termékek gyártási folyamatánál és tárolásánál is elengedhetetlen a megfelelő hőfok és páratartalom. Az élelmiszeriparban, távközlésben, számítástechnika területén a szerver helyiségekeben is nagy szükség van a megfelelő hőmérséklet biztosítására. Szerver teremek esetén nem csupán nyáron, de télen is szükséges hűteni -sok esetben- a berendezések hőleadása miatt. Egyre inkább elterjedt a klímaberendezések fűtésre történő alkalmazása. A klímaberendezések alkalmasak lehetnek a gázkészülékek teljes kiváltására is. Akár mínusz 20 Celsius fok külső hőmérséklet mellett is képesek gazdaságosan hőszivattyús fűtésre és használati melegvíz előállításra.

 

VRF /változó hűtőközeg tömegáram/ klímarendszer

A klímaberendezés gyártók különböző nevekkel látják el saját VRF termékeiket (MDV, SDV,VRV, MULTI V) de működésük alapjait tekintve mindegyik klímaberendezés megegyezik. A VRV /Variable Refrigerant Volume/ a DAIKIN cég védett márkaneve ezért a a hasonló működésű klímarendszereket a szakma VRF-nek szokta nevezni.

Az első VRV-t a Daikin 1982-ben fejlesztette ki, melynek egyedi sajátossága volt a gerincvezetékes csőrendszer, ami 4db beltéri egységet tudott ellátni. A mai VRF rendszerekre akár 64db beltéri egység is csatlakoztatható.A teljes csövezési távolság elérheti az 1000m-t is. Mára a VRF rendszerek a klímatizálás csúcsát jelentik.

A VRV, VRF működése:

Vegyünk alapul egy nagyobb teljesítményű split kültéri egységet, szereljünk bele egy vagy több inverteres /változtatható fordulatszámú/ kompresszort, alakítsunk ki egy a fűtési rendszerhez hasonló gerincvezetékes csőrendszert. Csatlakoztassunk több darab elektronikus adagolószeleppel ellátott beltéri egységet a csőhálózatunkhoz, a beltéri és kültéri egységeket elektromosan kössük össze. Az így kapott rendszer kültéri és beltéri egységeit lássuk el megfelelő elektronikával, ami képes a rendszer összehangolt működtetésére és már kész is a VRF rendszerünk.

VRF rendszer előnyei

- akár 64 db beltéri egység 1 rendszeren, nagyobb számú beltéri esetén több rendszert kell kialakítani és a vezérlést viszont össze lehet fűzni és máris egy rendszerként kezelhető az összes beltéri egység

- egyszerű gerincvezetékes csőhálózat, hosszú csőszakaszokkal

- nincs hőcserélő miatt veszteség

- nem szükséges szivattyút beépíteni

- nagyon magas hatásfok

- a szükséges csőrendszer kis méretű, nem tartalmaz sok szerelvényt

- a beavatkozó szervek a beltéri egységbe vannak integrálva, míg egy folyadékhűtős megoldásnál számtalan alkatrészt kell a csőhálózatba beépíteni. Ez a telepítéskor sok munkával jár és a késöbbi működtetés során sok hibaforrást és ezáltal nagyobb költségeket jelent az üzemeltetőnek.

- teljeskörű kompakt hűtési és fűtési megoldást kínál

- nagyon jó szabályozhatóság, központi vezérlés, egyedi igények meghatározása akár minden egyes beltérire vonatkoztatva, költségmegosztás lehetősége

- nagy beltéri típus választék és teljesítménytartomány

- H tarifáról is üzemeltethető fűtésben

- alacsony  kültéri és beltéri zajszint

- gyors hűtés fűtés átállás

- hővisszanyerős háromcsöves rendszereknél egyszerre lehetséges a hűtés és fűtés ugyanazon rendszerrel Ha az épületen belül az egyik helyiségben hűteni a másikban pedig fűteni kall akkor a hűtőtt térből elvont hőt nem a kültéri adja le a környezetnek, hanem a fűtendő helyiségbe szállítja a hőt. Ez a megoldás nagy energiamegtakarítást jelent, pl. nagy szerver teremek esetén az innen levont hővel az épület más irodái fűthetők

- VRF rendszereknél nincs szükség télisítésre, nincs fagyveszély, nem kell fagyállót alkalmazni.

 

VRF rendszer hátrányok:

- figyelembe kell venni a helyiségek térfogatát, rendszer hűtőközeg mennyiséget, és az ide vonatkozó jogszabályokat.

- olajvisszatérítésnél és fűtési üzemben leolvasztáskora beltéri egységekben áramlási zajok léphetnek fel

 

A VRF rendszereket mindenkinek ajánjuk aki hosszútávra gondolkodik, akinek fontos az olcsó üzemeltetés, akinek fontos a jó szabályozhatóság. Kiválóan alkalmasak irodaházak, üzletek, szállodák, sportlétesítmények, éttermek, közintézmények, teljes körű klímatizálására, fűtésére. 

 

FOLYADÉKHŰTŐK

A folyadékhűtő klímaberendezés egy kompakt készülék, ami magában foglalja az összes hűtéstechnikai alkatrészeket és ezáltal hideg víz- hőszivattyús modelleknél meleg víz előállítására- előállítására alkalmas. A folyadékhűtők működését tekintve hasonló a hagyományos hűtőszekrényhez, annyi különbséggel, hogy ebben az esetben nem a levegőt hűtjük hanem a berendezés hőcserélőjében keringetett közvetítő közeget, vizet vagy fagyállót. Az 5-7 Celsius fokra lehűtött folyadékot szigetelt csőhálózaton keresztül szivattyú keringeti a beltéri egységekben (pl. fan-coilokban, légkezelő hőcserélőkben) és ezek hűtik, bizonyos esetekben fűtik a helyiség levegőjét. A folyadékhűtők teljesítménytartománya igen széleskörű. Léteznek 5kW-os, de 1,5MW teljesítményű gépek is. Létezik kompresszoros de abszorpciós berendezés is. A folyadékhűtők lehetnek hidraulikai blokkal felszereltek- ebben az esetben a berendezés tartalmazza a folyadék oldali szivattyút, puffertárolót- vagy a nélküliek-ebben az esetben a szivattyút külön tervezni kell, beszerezni adott rendszerhez. A folyadékhűtőket víz vagy léghűtéses kondenzátorral készítik.Légcsatornázható változat is létezik. A folyadékhűtők szinte az összes hűtési igényt képesek kielégíteni. Alkalmasak technológiai hűtésre, irodaház, pláza, szálloda családi ház klímatizálására.

A folyadékhűtők előnyei:

- széles típusválaszték

- nagy tejesítménytartomány

- kompakt típusok könnyen telepíthetők

- szinte korlátlan szerelési távolság és szerteágazó csőrendszer

A folyadékhűtő hátrányai:

- fajlagosan nagy méretű berendezés

- nagy keresztmetszetű csövek

- nagyobb berendezéskenél külön gépház kialakítása szükséges

- több hőcsere a közvetítő közeg miatt, ezért lényegesen rosszabb hatásfok a VRF-hez képest

- nagyobb beltéri méretek a VRF-hez képest  

 

LÉGKEZELŐ BERENDEZÉSEK

A légkezelő berendezéseket nevezhetjük igaz légkondícionálóknak, mivel a levegő minden paraméterét szabályzottan képesek befolyásolni. 

A légkezelő berendezések így az épületben megfelelő légállapotot tudnak biztosítani az ott tartózkodók számára. A mai modern épületek szerves részét képezik a légkezelő berendezések. Legyen szó akár családi házról vagy kiterjedt épületkomplexumról, moziról. A légkezelő alkalmas friss levegő bejuttatására és szellőztetésre, hűtésre, fűtésre, párásításra, párátlanításra. A légkezelők szűrik a beszívott friss levegőt, ezt hozzákeverik a helyiségből elszívott levegőhöz, másrészt az elszívott levegő egy hőcserélőn áthaladva a hőtartalmát átadja a frisslevegőnek, télen ezáltal előfűti, nyáron előhűti a frisslevegőt. Ez a részben már kezelt levegő áthalad a légkezelő hűtő vagy fűtő hőcserélőjén, és az így kapott kezelt levegő légcsatornahálózaton keresztül jut az épületben a megfelelő helyre. A légkezelők alkalmasak a levegő páratartamának pontos beszabályozására is, ami legalább annyira fontos mint a megfelelő hőmérséklet beállítása. Ehhez megfelelő nedvesítő, vagy gőzfejlesztőre van szükség. A légkezelők sokféle kialakításban léteznek, a kisebbek kompakt egységekben kaphatók, míg a nagyobbakat különálló egységekből lehet összeszerelni a kívánt légtechnikai feladatra. Ezek a berendezések szinte minden esetben légcsatorna hálózatra csatlakoznak, kivitelezésük előzetes tervezői munkát igényel. 

 

Amiben mi tudunk segíteni:

 

A megfelelő klímarendszer kiválasztásában.

A prosfesszionális szerelésben a hoszzútávon jól működő klímarendszerek érdekében.

Garanciális és garancián túli szervízelésben.

Karbantartásban a gazdaságos és jól működő klímaberendezések érdekében.

Tervezésben szaktanácsadásban.

Honlap készítés