KLÍMASZERELÉS

MELEGE VAN?

MI TUDJUK A MEGOLDÁST!

VÁSÁROLJON

KLÍMABERENDEZÉST!

Klímaszerelésről információk...

Hívjon minket!

06-20-986-9195

06-22-500-780

Párátlanítók

Nedvesek a helyiségek?

Penészesedik a lakás?

tovább...

A megoldás: párátlanító

info@airconenergy.hu

Toshiba légkondi

Kiváló minőség kompromisszumok, engedmények nélkül. A TOSHIBA klímákra akár 10 év garancia..tovább

LG légkondi

Az LG név világszerte híres és elismert, az eladott mennyiségek tekintetében világelső.  tovább...

Cascade légkondi

 Cascade klíma okos választás

A Cascade klímaberendezéseket a Gree Electric Appliances Inc. a világ egyik legnagyobb klímagyártója állítja elő.....(részletek..)

 

KLÍMA KARBANTARTÁS

Klíma karbantartás
nettó 8 000 Ft

részletek...

Telefonszám:

+36204492178

NAPELEMEKRŐL...

Légkondi márkák

Melyik splitet válasszam?
 
Az eladások növekedésével egy időben a kereskedelmi árak is zuhantak, amely egyre szélesebb vásárlói réteg számára elérhetővé teszi a légkondicionálók alkalmazását. Mint látható -még ha a tavalyi nyár nem is sorolható a legmelegebbek közé- az elmúlt években viszont számottevő volt a kánikulai napok száma. Sokan splitek beszerzése mellett döntöttek, de senkitől sem várható el, hogy értsen az épületgépészeti szakma eme ágazatához, és, hogy önállóan tudjon választani.
 
A "szakemberek" néha visszaélnek a bizalommal, de aki az áruházak polcairól szeretne vásárolni, az jó ha előtte tájékozódik itt.

Az elmúlt évek meteorológiai adatai, és a várható jövő- vagyis miért is kell nekem hűtés?
 
 
Helyi adottságok
  
Az épület jellege, a hűteni kívánt helység elhelyezkedése nagyban befolyásolja az alkalmazhatóságot. A szerelési költségeket jelentősen megdrágíthatja az alpintechnika alkalmazásának szükségessége.
 
Általában nem megengedett, hogy épület főhomlokzatára kültéri egységet helyezzenek el, ebben az esetben vagy a tető, vagy az épület egy másik, belső udvar felé néző homlokzatára kell szerelni. Ez viszont, társasház esetében eshet közös területre, vagy zavarhatja a szomszédokat. Továbbá nem mellékes, hogy a kültéri egység milyen távolságra helyezhető el a beltéritől, mert a kompresszor nem képes a hosszabb vezetékek ellenállását legyőzni, ezért működési hibák állhatnak elő.
A fenti kérdéseken túljutva, el kell vezetni a beltéri egységből a kondenzátumot.
Ezt, sajátos magyaros megoldásként sok esetben egyszerűen kicsöpögtetik a járdára, az utcára. A korrektebb megoldás, hogy esővíz elvezető vagy szennyvízcsatornába vezetik. Szennyvízcsatorna választása esetén ügyelni kell a bűzzáró szifon alkalmazására, amely üzemszünet (télen) sem engedi vissza a bűzt a vezetéken a szobába. Ezen utóbbi elvezetések általában bontással járnak, amely megemeli a költségeket az utólagos helyreállítási munkálatok miatt is, ezért célszerűbb felújítások vagy már az építkezés fázisában elvégezni.
Nem mellékes a beltéri de a kültéri egység zajszintje sem. A beltéri zajossága a saját nyugalmunkat, a kültéri egység viszont a szomszédaink nyugalmát zavarhatja. Elmondható, hogy gondosan meg kell választania a kültéri helyzetét, amely során több szempontot is figyelembe kell venni.
 
 
A szükséges hűtési teljesítmény
 
A legnagyobb baklövést itt lehet elkövetni. A nagyáruházak polcain kapható készülékek mellé rendszerint egy ajánlást is feltüntetnek, amelyben közlik, hogy mekkora helyiséget lehet kihűteni az adott termékkel.
Gondoljunk csak arra, mit szólnánk ha a cipőboltban az eladó megkérdezni a magasságunkat, és ennek alapján ajánlana egy cipőméretet, de amelyet nem tudunk felpróbálni, és vásárlás után nincs mód a cserére sem.Pedig egy pár cipő lényegesen kevesebbe kerül mint egy split készülék, de ennek ellenére valószínűleg nem vásárolnánk ebben a boltban.
 
Akkor splitet miért lehet így eladni?
 
Sok szerelő is légköbméter illetve alapterület alapján határozza meg a szükséges teljesítményt, de ezzel csupán a hozzá nem értését bizonyítja. A gyakorlatban ez, szerencsés esetben, megfelelően jó közelítést eredményez, de az a méretezési mód sem elfogadható egy több százezer forintértékű berendezés vásárlása illetve telepítése előtt, melyet a későbbiek során már nem lehet egyszerűen nagyobbra cserélni, mint például egy porszívót.
A hűtési teljesítmény meghatározásánál figyelembe kell venni a tájolásokat, ablakok felületeit, árnyékolásokat, belső hőterhelést, épületszerkezetet stb. Két ugyanakkora helyiség közt akár négyszeres eltérés is lehet csak az égtáj szerinti elhelyezkedésük miatt! Felelőtlenség és szakmai hiányosságokra utal, ha valaki alapterület szerint akar splitet méretezni.
 
A túlméretezett készülék fölöslegesen drága, nagy méreteivel otromba és még zajos is. A túl kis készülék igaz, hogy olcsó, kicsi, de mire jó, ha a legfontosabb feladatát nem tudja ellátni: nem hűti le a helységet?
Gondoljuk arra, hogy két hasonló adottságú helyiségnek akár négyszeres eltérés is lehet a hőigénye közt, csupán a tájolás szerint. A nyugati fekvésű szobákban, délután az alacsonyabban járó nap könnyebben besüt, ezért ez a legkedvezőtlenebb fekvésű, és nem a déli!
 
De akkor mit tegyünk? Vizsgáljuk meg a hűtési teljesítménykalkulátor fejezetünket ahol egyszerűen alkalmazható szoftver segítségével közelítőleg kiszámolhatja Ön is mekkora készülékre van szüksége valójában, vagy forduljunk megbízható szakemberhez!
 
Továbbiakban felmerül még néhány kérdés:
 
Milyen beltéri egységet válasszunk?
 
Hány kültéri egységes készüléket is akarunk?
 
Mi mennyibe kerül? avagy milyen szolgáltatásokra van szükségünk
 
Energiaosztály? mennyibe fog kerülni az üzemeltetés? Milyen készülékkel lehet ezt csökkenteni?
 
Hol vásároljak: szakcégnél, vagy hipermarketben?
 
Zajbírság! A zajszintekre mindig figyelni kell!
 
 
A cikkünkben nem a márkák közti különbségeket fogjuk és akarjuk megvizsgálni, hanem konstrukciós sajátosságokat veszünk sorba, és azok előnyeit hátrányait vesszük nagyító alá.
 
Egy dolgot semmiképp se tegyünk, ne kísérletezzünk a házilagos felszereléssel. Biztosan nem fog sikerülni, ugyanis a telepítés csak drága célszerszámokkal végezhető el, és ennek hiányában szinte biztosan 1-2 éven belül végérvényesen tönkremegy a készülék.
Ez, röviden és a szakmai részletekbe nem bonyolódva, azért van, mert a nem megfelelő technológiával, vákuumozással, tisztított rézcsővel végzett telepítés során idegen anyagok maradhatnak a rendszerben (pl. levegő, vízpára, por stb.) amelyek a hűtőközeggel és olajjal reakcióba lépve savas elegyet képezhetnek, majd a teljesen zárt kompresszor tekercsszigetelését korrodálva zárlatot okoznak.
A kompresszort cserélni drágább mint új készüléket vásárolni. Tehát ne kísérletezzünk, nem éri meg, és biztosan nem fog sikerülni. Van forgalmazó, aki a saját készülék leírásában tanácsokat ad, hogyan szereljük fel házilagosan a készüléket.
Ez megtévesztő, és jogszabályba ütköző, ugyanis a telepítést a szakmai követelményeken túlmenően, csak hatósági vizsgával rendelkező szerelő végezhet!
 
Cikkünkben az általánosságban elterjedt, és a köztudatba kitörölhetetlenül beívódott split elnevezést fogjuk használni, amely alatt kültéri és beltéri egységgel rendelkező, léghűtést ellátó készüléket értünk.
 
Általánosságban elmondható, hogy épületgépészeti gépeknél az alapvető elvárás, hogy komfortos környezetet teremtsen, vagyis tartózkodásra alkalmas hőmérsékletet, elviselhető zajszintet és megbízható működést hosszú éveken keresztül.
 
Tegyük fel, hogy a split készülék alkalmazása mellett dönt a megrendelő, akkor néhány szempontot, szakmai tanácsot mindenképpen meg kell említeni az ügyfélnek.
Némely ügyfél a faggatásunkat fölösleges „kekeckedésnek” fogja értékelni, de legtöbbjük hálás lesz érte, és ezáltal meggyőződik, hogy a szerelő, eladó érti a dolgát, biztosra akar menni.
Ez a szolgáltatás, ez a szakmai hozzáállás viszont nem biztosítható a nagyáruházak polcain megjelenő készülékek esetében, ahol az eladónak a legtávolabbi fogalmai sincsenek a klimatizálás fortélyairól, tehát semmilyen felvilágosítással nem tud szolgálni. A laikus vásárló saját belátása szerint kell döntsön, és sokszor csak szereléskor szembesül a ténnyel, hogy a kültéri egységet nincs hová felszerelni, a készülék nem megfelelő méretű stb.
 
Döntés előtt tehát, a készülék kiválasztásakor több szempontot érdemes megvizsgálni:
 
* szükséges hűtési teljesítmény (nem az alapterület szerint kell meghatározni, mert ezáltal csak irányértékeket lehet számolni. Nagyon fontos az ablakfelületek, árnyékolások, égtáj szerinti tájolás, belső hőfejlődés és épületszerkezeti adottságok figyelembevétele is!)
* a helyi adottságokat (hogyan lehet a kültéri egységet felszerelni, zajszintek, szerelhetőség, kondenzátum elvezetés, kültéri és beltéri közti vezetékhossz stb.)
* a beltéri egység illeszkedése a belső tér kialakításához (oldalfali, parapet, légcsatornázható, elburkolt, kazettás stb. kivitelek közt választhatunk)
* monosplitet vagy multisplitet válasszunk (beltéri egységenként egy. egy kültéri, vagy egy kültérihez több beltéri egységet csatlakoztassunk)
* ár/minőség arány (nem biztos, hogy az olcsó készülék kevesebbe kerül 2-3 év üzemeltetés után is!)
* eladás előtti és eladás utáni szolgáltatás (megbízható készülék kiválasztás, méretezés, szakszerű szerelés biztosítása, garancia érvényesíthetősége, alkatrészellátás biztosítása stb.)
 
 
Az egyes gyártok eltérő szolgáltatásokkal látják el termékeiket, némelyek hasznosak, némelyek csak hangzatos marketing fogások, és sok plusz szolgáltatásra tulajdonképpen soha nincs szükség, vagy nem térül meg ésszerű határok közt.
De mint tudjuk, a vásárlások nem mindig ésszerűségi alapokon működnek, hanem hatalmas szerepe van az érzelmeknek, bizalomnak, ismertségnek és egyéb szubjektív tényezőknek is.
 
A fenti gondolatokat, a teljesség igénye nélkül, gondolatébresztőnek szántam, természetesen a probléma ennél sokkal bonyolultabb, és általában a fenti szempontokat kombináltan kell figyelembe venni. Az tény, hogy egyre több készüléket vásárolunk, azok ára egyre kedvezőbb, de az áron túlmenően célszerű egy kicsit jobban körüljárni a témát választás illetve vásárlás előtt. Jelenleg látszólag a split piac meglehetősen szerteágazónak, ziláltnak és szervezetlennek tűnhet, de ez lassan biztosan javulni fog, átláthatóbb, ellenőrizhetőbb lesz.
Nem akarok azzal a közhellyel élni, hogy majd az Európai Unióba való belépés mindent megold, mert ez alapvetően vásárlói szemléleten múlik, illetve a szakemberek lelkiismeretén, hogy mennyire korrektül szolgálják ki a laikus megrendelőket.
 
 
fehérvár klíma, Székesfehérvár légkondi, klímaszerelés fehérvár,légtechnika székesfehérvár, hőszivattyú fehérvár, Zubadan Székesfehérvár, Zubadan Fehérvár, Fehérvár légtechnika hőszivattyú Székesfehérvár, LG klíma, Toshiba légkondi, Lindab légtechnika, Aermec , Midea,    
Honlap készítés